uvidíme...uvidíme...

Džendr

9. 12. 2010 22:31
Rubrika: Nezařazené

Dnes jsem si plánovala, že o víkendu konečně napíšu pár odstavců, abych pohnula s jednou prací. Jak to tak bývá, než se člověk pustí do práce, proběhne jím spousta myšlenek, které se ho snaží od činu odradit. Mě se jako první asociace k budoucímu psaní „odborného“ textu vybavila tahle vidina:

Přijdu domů z práce, fláknu s kabelkou na botník a zavolám: „Děti, jsem doma! Copak nám to tatínek navařil dobrého?“

Prostě hrůza. Představa, že já jsem mozkem rodiny, zatímco můj praktický manžel vykonává některé domácí práce, na které jsem beztak levá, mě upřímně zděsila. Přitom to, co mi na tom přijde hrozné, je jenom snůška mých představ o klasickém fungování rodiny – jakmile něco z toho nebudu splňovat, budu si připadat méněcenně. Paradoxně bych se cítila špatně za to, že moje kariéra obrací rodinný model naruby. (Slovo „kariéra“ ve spojení se mnou je čirý oxymorón, ale dejme tomu, když uvažujeme teoreticky .-)  )

Co když ale žena doopravdy má lepší předpoklady k vydělávání peněz (například), zatímco muž doopravdy rád plete a vyšívá? Obě dvě složky rodinného života jsou přítomné, akorát obráceně.

V dnešní společnosti se (možná naštěstí?) všechno trochu míchá. Málokterá žena nechodí do práce, stejně jako málokterý muž nikdy doma neumyje nádobí. Většina věcí je skloubená dohromady, přesto jsou v běžných rodinách tradiční role rozdané a víceméně převažují. Což je úplně v pořádku – aby ne, tak jsme byli stvořeni.

Nikdy jsem si nepřipadala nijak zvlášť emancipovaně. Mám ale sklony hájit lidi, kteří ví, kým jsou a nesnaží se nasoukat do společenského modelu za každou cenu. Proč by Bůh dal nějaké ženě dary ke krasobruslení nebo výzkumu vodních želv, kdyby chtěl, aby jen rodila děti a zašívala ponožky.

Nelíbí se mi, když jsou naše role považované za samozřejmost. Nic není samozřejmost, nic není samo od sebe. Slovo „gender“ nezní nijak pěkně a většina lidí ho má (nejspíš oprávněně) spojené s vlnou falešné emancipace, feminismu, lenosti a bisexuality. Možná by ale neuškodilo, kdyby ho i křesťané trošku oprášili. Jenom trošku .-)

 

Zobrazeno 2599×

Komentáře

ViZ

Ještě pořád je možnost jít do kláštera, ne? Taky zajímavý prostředí...

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz