uvidíme...uvidíme...

Zakopávání

30. 12. 2010 18:46
Rubrika: Nezařazené

Stává se, že lidé, které obdivujeme, bývají někdy také příčinou našeho rozčílení. Rozčílení, které nás vytrhává ze stereotypů a rozrušuje stojatý klid. Lidé v tomto stavu závidí ostatním jejich přednosti nebo zásluhy, aniž by si uvědomili, že jejich závist je ve skutečnosti jen špatné svědomí, které jim nastavuje zrcadlo. Copak jsi něco podobného nemohl udělat ty? Což na to sám nemáš?

Je to zakopávání vlastních hřiven, pohřbívání svých skutečných schopností hluboko pod polštáře snadného života. Kolik jen chodí kolem mě úžasných spisovatelů, sportovců, ekonomů, historiků, hledačů pravdy a milovníků lidstva.

Nedávno se mi dostala do rukou kniha „Doktorka z domu Trubačů,“ životopisný román Ilony Borské. Mapuje osud české lékařky Vlasty Kálalové, která se ve dvacátých letech vydala na vlastní pěst do Bagdádu a založila tam nemocnici. Tím ale její působení zdaleka neskončilo – po celý život doktorka Kálalová aktivně cestovala, vzdělávala se, učila, psala, léčila, na chvíli se nezastavila. Během čtení se ve mně postupně vzmáhal prudký nesouhlas s její osobou – taková tvrdá cílevědomost a horečná aktivita, které chybělo pochopení pro požitky tohoto světa, na mě působila lehce nelidsky.

Jednoho zimního večera jsme tak seděly se spolubydlící E. na koleji a kouřily vodní dýmku, obklopené polštáři jak v opiovém doupátku. „Ty jo,“ řekla E., když vyfoukla dým. „To je fakt pohodička. Ale jsme mladý, neměly bychom vytvářet nějaký hodnoty? Jako učit se a tak?“

Ne že bych teď cítila nutkání sebrat se a jet do Bagdádu. Napadlo mě ale, jak je dobré dělat všechno pořádně a nic neflákat. Vytvářet hodnoty.

(V důsledku myšlenky „mám na to snad mozek!!!“ jsem včera v novinách statečně nepřeskočila dva odporné a nudné intelektuální články, jen abych si dokázala, že jim rozumím. S přehledem. Smála jsem se pak sama sobě pěkně dlouho.)

Zobrazeno 2212×

Komentáře

Patrik Krupička (SirPesZ)

Mimochodem, klade si tento blog za cíl něco jiného, než moralisticky poukazovat? :-)
(to mě při čtení jen tak napadlo, nedělej z toho žádný závěry)

Gillette

sirpes: ne, tento blog totiž žádný cíl nemá a nikdy neměl a nikdy mít nebude.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz